onsdag 5. august 2020

Kristiansand - Åmøy


1.august 2020
Klokka 4 om morgenen la Aurora Polaris ut fra marinaen i Kristiansand. Hun hadde en 140nm reise foran seg, helt fram til Åmøy havn. Der ventet båtplassen som ble kjøpt for 10 år siden. I mellomtiden hadde hun fått juling av vær og vind mens kaptein og kaptinne var bortreist noen dager. Noen hadde kappet fortøyningen i baugen og forsøkt å redde henne etterpå, men akterenden var rundprylt.

Ferden hjemover gikk via Ny Hellesund. Sjøkartet viste kraftledning over, men kapteinen hadde lest kommentarer fra en bruker på Navionics-kart at den kraftledningen nå var borte, så vi tok sjansen. Idet vi dro gjennom, hadde ennå ingen i sommerhusene stått opp.

Da vi nærmet oss Hidra, hadde det frisknet på med vinden. Vi tok kontakt med vår datter og svigersønn, Ingrid og Stig André Torkelsen, som vi visste var på hytta. Vi tenkte de skulle få muligheten til å se oss idet vi seilte forbi. Det viste seg imidlertid at de hadde tenkt å se ordentlig etter. De hadde allerede tatt Nimbusen for å treffe oss ute i havgapet. Vi kunne ikke annet enn å svinge litt inn, slik at de fikk se oss. Det var tross alt barn og barnebarn (Rebekka, Kaisa og Sonja, pluss deres søskenbarn, Amalie) det dreide seg om!


https://www.youtube.com/watch?v=j-AP_9sIGZ8

Det vi ikke visste, var at både Finn og Aud Elin Kjerpeseth og Kari og Dag Ulland også var på vei ut med båter og flagg for å ta imot oss. Alle trodde vi skulle inn til Hidra, så de stod skuffet igjen da vi bare dro av gårde. Vi er lei for det! Vi hadde en avtale med norske tollmyndigheter. Den gikk ut på at AP skulle fortolles i Stavanger første uka i august. Vi måtte seile denne dagen, fordi vi hadde et godt værvindu.

Aurora Polaris fløy av gårde – over Åna Sira, Jøssingfjord, Rekefjord, Egersund og Jærenrevet – med toppfart 14,7 SOG – og kun genoaen som seil. Idet vi rundet Tungenes fyr, kom Unni og Mikael Johnsen fossende mot oss i sin Skipsplast 660, med Reidun og Lidvard Holstad om bord – og norsk flagg som viftet i den sterke vinden. 


https://www.youtube.com/watch?v=6IAZnBjrnoM


De fulgte oss mot Åmøy, men var der likevel en time før oss. Vi måtte seile rundt hele øya, for vi har for høy mast til å gå under broa.

Kaptein og kaptinne hadde sørget for matbestilling hos Tommy’s i anledning 39 års bryllupsdag. Den ble levert i marinaen, for hverken kapteinen eller kaptinnen hadde tenkt at de måtte ha bilnøkkelen til bilen de hadde parkert der. Mikael måtte frakte kaptinnen i sin båt over til Skiftesvik, og Unni måtte kjøre henne hjem for å hente nøkkelen. – Men for en fest det ble om bord i Aurora Polaris etterpå! Biffsnadder med «Dronning Maud» til dessert (dessertskålen ble slikket til slutt)!


Den natten tilbrakte kaptein og kaptinne i sin kjære Aurora Polaris på Åmøy. Tror ikke noen av oss var våkne en eneste gang i løpet av natten. Vi hadde klart å gå inn fire timer med den farten vi hadde! Vi hadde beregnet 19 timer, men klarte å komme fram på 15!

1 kommentar:

  1. Dette var bra :) Takker for ei hyggelig stund i salongen. Kjekt å følge dere, og så bra AP gikk.

    SvarSlett