torsdag 6. august 2015

Eva Vorre Holmgard og Mats Mogeland

10.august. Det er lenge siden vi bestilte flybillett til sommerferien nå! Vi våknet til vanlig tid, laget frokost og begynte litt før ungdommene stod opp. De skulle jo bare spise litt, bade og gjøre seg klar til å dra til Split. Der skulle de være til onsdag, og vi skulle dra dagen før, - trodde vi! Et halvt år er ganske lang tid, og hjemreise var langt borte. Vi levde her og nå, og visste at vi hadde Internett til kl.13 i dag. Kanskje vi skulle sjekke returbilletten? Langt om lenge fant vi de nødvendige papirene, og slo opp på internett. Returen var I DAG kl 14!!!

Da ble det et "hattafåk", som vi sier på karmøysk. Vi hadde en god time på å pakke oss ut av båten, en time med taxi til flyplassen, og en knapp time til flyet skulle gå. Det var godt å ha Eva og Mats. De hadde pakket ferdig, og nå måtte de hjelpe oss å pakke. Vi var ferdige omtrent kl.12, deretter måtte vi få tak i taxi, og sammen kjørte vi til Split. Da vi endelig kom fram til innsjekken, påsto vi at vi skulle til Wien. Men det flyet gikk 12.30! Mannen i skranken kunne ikke finne oss i systemet, og vi ble sendt til Croatia airlines for videre undersøkelse om vår billett, med beskjed om å komme direkte til skranken igjen etterpå. Der fant de oss med en gang, men vi skulle ikke til Wien, men til Frankfurt! Da fikk vi plutselig en halv time ekstra! Enden på visa er at nå sitter vi i loungen i Frankfurt og venter på flyet til Stavanger. Det går kl.22.00, så det er tre timer til. Nå har vi i alle fall fått oss litt mat etter frokosten i åtte-tida i dag morges. Så - nå er det slutt på ferien, denne gangen! :-)

9.august. Siste dagen med seilas denne sommeren! Våknet til nok en nydelig og varm sommerdag utenfor Vrboska. Sirissene startet tidlig, men de vekket oss ikke. Vi våkner av oss selv i seks-tida. Det er noe vi pleier å gjøre. Temperaturen er best om morgenen og etter at sola har gått ned. Vi badet og koste oss i Vrboska. Hadde ingen hast med å komme til overbefolkede Baska Voda. Etter lunsj og nok et bad, seilte vi langsomt videre til endestasjonen. Forberedte oss på at der ikke var noen der til å ta imot oss, men det var det allikevel! Vår "nabo" gjennom lang tid, en som bare kan kommunisere på tysk, var der, og fikk oss godt plassert.

Avsluttet med middag på Panorama.

8.august. Brukte omtrent halve dagen i havna Stari Grad, før vi snudde nesa mot Bol og Vrboska. Mellom Stari Grad og Bol, fikk vi besøk av to flotte delfiner som kom helt i baugen. De forsvant imidlertid før vi fikk knipset bilder eller filmet. Gøy var det likevel. Vi fikk bade på Bol, og seilte deretter til Vrboska, hvor vi nå ligger på svai.

7.august. Dro avgårde etter frokost. Nå gikk turen til Stari Grad. Der kom vi inn rundt middag, la til kai, og dro på byen for å leie scootere. Enden på den "visa", var at mennene dro avgårde med hver sin, mens damene gikk på byen. Den kvelden ble vi fraktet av Harbour-master til en restaurant på den andre siden av bukta. Gikk tilbake, og hadde dessert inne i byen. Var inne i en raritetsbutikk med varer laget av søppel. Han som eide butikken, både bodde, spiste og arbeidet der. Han var musiker og kunstner, og laget mange flotte ting som han demonstrerte til oss. Gikk derfra med øredobber og veggur, laget av gamle LP-plater.

6.august. Denne dagen hadde vi bestemt at vi skulle inn på kaien i Vis før vi fortsatte seilasen. Turen gikk videre midt på dagen, og vi ble enige om å ligge utenfor Hvar, St.Klement-øyene. Vi hadde bestilt plass der, på nordsiden av kaien. For sikkerhets skyld, ble det også sendt mail til ACI-marinaen. Da vi ankom, ble vi henvist til den piren hvor "sailing-week" ungdommene blir plassert, rett der hvor taxi-båtene til Hvar går inn og ut. Vi prøvde å si at vi hadde bestilt plass på andre siden, og de på sin side påsto at det hadde vi ikke. Det var rett før vi forlot havna denne gangen også. Men så ble vi enige om å bli likevel. Vi gikk på restaurant om kvelden, uvitende om at et tordenvær var undervegs. Idet vi gjorde oss ferdige med måltidet, falt de første dråpene. Jeg styrtet over på den andre siden av øya for å stenge alle vinduer og luker. Hadde mye erfaring fra i fjor om hvordan det virket! Det lynet og tordnet rundt om meg på alle kanter, og et norsk ektepar fra Oslo, som lå vis a vis oss, fortalte at de hadde fått råd om å gå inn i havn før uværet kom. Det viste seg at uværet var nokså moderat. Etterpå gikk vi tilbake til båten og fortsatte med domino.

5.august. Før vi andre hadde stått opp, kastet kapteinen trossene, og gled ut av havna vi lå i. Klokka var bare 6.30, og gjestene våre hadde fått beskjed om at frokosten var kl.8. Det varte ikke lenge, før et "grønt" ansikt dukket opp i cockpiten. På med sjøsykebrillene, og nei til frokost. Vi andre tok en hurtigmat bestående av yoghurt og musli. Grunnen til den tidlige morgenen, var alt vi hadde planlagt å gjøre denne dagen. Vi skulle til Bisevo og den blå grotten, deretter bade i den grønne grotten, og så til Vis! Sjøsyken forsvant heldigvis da vi kom til Bisevo, og alle, unntatt kapteinen, fikk med seg den blå grotten. Han måtte bli på skuta for å passe på. Det var så mange andre der, og de lå og dunket borti hverandre, fordi bøyene var altfor tett plasserte i forhold til hverandre. Da vi returnerte, hadde han laget deilig lunsj til oss. Vi gikk så langs sørsiden av Vis, ankret opp på østsiden, tok lettbåten til den grønne grotten, og der fikk vi svømme inn.

Til slutt gikk vi inn i bukta på nordsida av Vis. Der var det så fullt, at vi måtte ligge på eget anker. Middagen hadde vi ombord, og avsluttet dagen med domino.4.august. Etter frokost, gikk vi inn til Trogir for å vise de nyankomne byen. De har lengtet hele sommeren etter varmen, men da de endelig fikk den, ble de rimelig satt ut! Byvandringen ble ikke lenger enn den måtte være. Etterpå dro vi mot den blå lagunen. Der fikk vi oss et deilig bad før vi fortsatte mot Solta og restaurant Sismis. Vel plassert rett nedenfor restauranten, badet vi igjen, før vi spiste en deilig middag der. Etterpå badet vi igjen, og Resten av kvelden spilte vi domino.

3.august Eva Vorre Holmgard og Mats Mogeland.

Etter vi ble alene, var der endel forberedelser til "neste par ut". Litt klesvask, rydding og rengjøring, samt innkjøp av mat. Fant ut at vi skulle rime av kjøleskapet i forkant av innkjøp. Da ble det lettere å se hva vi trengte! Ut med alt, og inn med gryter fulle av kokende vann! Noen av oss syntes dette gikk tregt, veeeldig tregt! Vi kunne jo ikke ha maten stående på denne måten - i denne varmen! Da var det fram med et veldig spisst redskap, en kjøttgaffel, og så gå til angrep på den gjenstridige isen! Den ville ikke rikke seg, og desto ivrigere ble angrepet! Plutselig hørtes en hvesende lyd, og til vår forskrekkelse var det kjølegassen som lakk ut av et lite hull laget av en spiss kjøttgaffel! Hva nå? Dagen ble ikke helt som vi hadde tenkt oss! Det var ikke enkelt å konsentrere seg om gjøremålene lenger! Vi skulle ha besøk! Og vi var uten kjøleskap! I denne varmen! Hodene kokte, og telefonen gikk varm i forsøk på å få tak i servicefolk til å hjelpe oss. Til slutt lyktes det Terje å få tak i en mann som kunne komme samme kveld. (Dette er kortversjonen)

Vi fikk til slutt handlet litt mat, og var på vei tilbake til båten, da Eva ringte. Da var de omtrent en halvtime borte, og vi hadde ikke begynt å lage maten vi hadde planlagt å servere. Likevel klarte vi å få den ferdig, takket være den flinke kapteinkokken Aurora Polaris er utstyrt med. Gjestene fikk mat, og da desserten kom på bordet, kom også servicemannen! Han fikk hele historien, og gikk igang med reparasjon og etterfylling av kjølegass! Det ble en dyr lærepenge, og noen av oss måtte innse at kjøleskap bare kan avrimes med varmt vann, og ikkeno mer!

3 kommentarer:

 1. Uff da, det var leit. Bra Aurora er utstyrt med bra verktøy, men det mangler nok en varmepistol. Vi får vell "langversjonen" av historien den 30 aug. God tur videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har varmepistol! Kjølegassen derimot......

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett