fredag 17. februar 2017

16.februar -17 World ARC 2017-2018

Dagen for inspeksjon, både skroget og i båten. Vi hadde ni inspektører om bord. Alt gikk som smurt, men så hadde vi også kvittet oss med alt ulovlig av matvarer om bord! Vi hadde ikke lov å ha med frukt som hadde frø i seg, så Aud Elin og jeg hadde presset juice av alle appelsinene, og vi hadde laget fruktsalat av all den ulovlige frukten. Ferskosten og yoghurten hadde vi også fortært, med unntak av et par spiseskjeer vi hadde på et lite glass med skrulokk. Det fikk vi lov å beholde slik at vi kunne lage mer når vi forlater Galapagos. Tonen var munter, og vi fikk lov å fotografere alle de 9 som satt i cockpiten. Idet inspektørene forlot båten, sa «sjefen» at vi kom til å få besøk av Stefano, en av våre ARC-arrangører, for skroginspeksjonen hadde ikke gått så godt! De som hadde inspisert skroget, fortalte oss at de hadde funnet småkrabber langs vannlinja, og inni fenderbeskytterne. Ellers var alt greit, fikk kapteinen vite. Vi hadde slappet litt mer av, for senere fikk vi vite at de hadde funnet småkrabber på enda et skrog, så da måtte det jo være OK. Men nyhetene fra Stefano og han som ledet an i inspeksjonen, var dessverre dårlige. De hadde funnet både alger og andre ting som ikke skulle være der. Resultatet ble at vi måtte gå 40 nautiske mil ut fra øyene for å rengjøre båten, og så komme tilbake for å få en ny inspeksjon.

Jeg tror det er unødvendig å si at vi var skuffet! Vi hadde betalt for rengjøring av skroget i Panama. I tillegg hadde kapteinen dykket under på Las Perlas for å gjøre rent, og da hadde han fjernet skjell som hadde festet seg under båten, og sjekket at alt var i orden. Nå var meldingen at de hadde funnet alger på kjølen og skjell i noen av skroggjennomføringene. Vi kunne ikke protestere, men måtte pent og pyntelig ut på dypere vann, noe som ville ta oss 5 timer en vei. I tillegg ville rengjøringen ta minst en times tid, og Terje må gjøre det alene, for vi andre har ikke hverken dykkerutstyr eller sertifikat til å gjøre det. Vi ble med for moralsk støtte. Vi valgte å gå ut uten profesjonell hjelp, for da ville vi miste enda en dag. Nå håper vi på at vi ikke må dra ut flere ganger, men at rengjøringen må være vellykket.

Vi stoppet litt før sola gikk ned, og både kapteinen og "fokkeslasken" gikk uti for å fjerne urenhetene. De var overrasket over hvor mye alger der var, og at ikke flere av båtene hadde slikt belegg. De jobbet på spreng, og kaptinnen og hennes «mate» bistod fra rekka med ulike oppdragelsestilrop, som «Har du husket…..? Du må ikke….. Hva var det jeg sa?» De som jobbet under vannlinja var temmelig utkjørte, og ble minnet om at de ikke akkurat var ungokser lenger. De måtte rett og slett gi seg, og vi ble enige om å overnatte ute på havet for å fjerne resten av uhumskhetene i morgenlyset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar