onsdag 10. mai 2017

28. April - 3. Mai 2017 - World ARC 2017-2018

Det øyriket vi nå befinner oss i, går under samlebetegnelsen Fransk Polynesia. Den første øygruppa heter Marquesas. Av de øyene har vi besøkt Hiva Oa, Ua Huka og Nuku Hiva. Alle disse øyene har høye fjell, og det er relativt dypt vann rundt. De er svært fruktbare, og leverer frukt til de andre øyene rundt omkring.

Neste øygruppe er Tuamotu. Disse øyene består av korallrev, og har rikelig med kokospalmer. Der besøkte vi Takaroa, Fakarava og Kauehi. Det vi har erfart her, er at de lever av kokospalmene og det havet kan gi dem, det være seg fisk, skalldyr eller perleproduksjon.

Der vi nå er, kalles Society islands. Disse øyene har både høye fjell og korallrev rundt. Det betyr at de nyter alle fordelene disse to landskapstypene gir, og bærer også bud om høyere befolkningstall og større aktivitet. Disse øyene har anløp av større fartøy, slik som cruiseskip og godsbåter. Til nå har vi sett Tahiti, Tahiti-Iti og Moorea – med bil.

Det føles varmt her, og vi går nå inn i en tørrere sesong. Vi har opplevd styrtbygene i februar/mars, og tidvis i april, men nå skal det være over.

De som har lest historien, vet at det var på Tahiti «Bounty» kjøpte brødfrukt som skulle være billig mat til slavene. Etterpå skjedde dette berømte mytteriet, og kapteinen og hans mannskap måtte forlate skuta. Brødfrukttrær er det rikelig av her ennå, og også på Marquesas.

Vi ligger ved kai i marina Taina, rett sørvest av Papeete, som er hovedstaden på Tahiti. Riggeren skulle komme tirsdags morgen kl.9 for å montere en del av furleren på forstaget. Det viste seg at han bare skulle se på omfanget av arbeidet, så vi må vente helt til torsdag før han kan gjøre seg ferdig.

Menneskene her på fransk Polynesia, fortjener omtale. De aller fleste er svært hyggelige og fredelige. Det sies at de er svært gavmilde, men får du noe av dem, forventer de noe tilbake. Det er en skikk her å bytte varer. Det er grunnen til at vi har med oss småting vi kan gi bort, f.eks hårpynt, smykker, leker, små, nyttige hverdagslige ting. Det er fortrinnsvis Marquesas og Tuamotu vi gjør slik byttehandel. Her på Society Islands har de så mye at det er ikke nødvendig.

Hver dag ser vi polynesere med blomsterpynt bakom øret. Det ser ut som om det er like vanlig som å ta på seg klær. Også menn bruker blomst bak øret, men da er det den lille, hvite tiare-blomsten, og den pleier å være i knopp. Damene tar på seg større blomster, og mange bruker også store kranser på hodet. Hvis en mann har krans på seg, er den ofte laget av grønne blader. En del av de unge kvinnene har jeg også sett med grønne kranser. Turister blir ønsket velkommen med blomsterkranser rundt halsen.

Her er kirker og gudshus i «hver sving», og vi behøver ikke være redd for noen ting, for kriminaliteten er lav. De fleste kirkene er katolske, men vi finner også mange mormonere, adventister, Jehovas vitner og protestanter. Protestantenes kirke i Papeete er omtalt i turistbøkene. Vi har forsøkt å få besøke den kirka, men den er alltid låst, og har gjerde og stengte porter rundt seg. Ingen vet når de har gudstjeneste, så der er liten hjelp å få.

Vi har hatt leiebil en hel stund nå. Har vært og forlenget leieperioden to ganger allerede, og vi har kjørt rundt øya Tahiti minst to ganger. 1.mai tok vi ferja til Moorea. Det var en dyr affære. Overfarten tok 45 min. og kostet 1200kr, og det innen samme land! Det sies at det er dyrt i Norge, men her er det mye dyrere! Både restaurant, hotell og frisør koster minst like mye som i Norge. Vi kjørte to ganger rundt Moorea også. Det var ei velstelt og vakker øy, noe de store hotellkjedene også har notert seg. Her ligger resortene på rekke og rad. Man betaler for ei hytte som står på påler uti vannet. Herfra kan man bade, snorkle, padle og nyte livet (sammen med revhaien, men den er jo ikke farlig!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar