søndag 18. juni 2017

12.-15. juni 2017 - World ARC 2017-2018

Det gikk som planlagt! Vi kom inn i atollen Vanuana Balavu, og gikk til Lomolomo. Der ventet toll og immigrasjon på oss. Vi trodde de skulle komme om bord, og jeg hadde hatt et svare strev med å rydde opp etter seilasen. En del saker og ting har en tendens til å fly rundt når vi stamper av gårde i slik vind vi har hatt de siste dagene. De speedet imidlertid opp den prosessen, så kapteinen for av gårde med alle papirene til «Laura Dawn». Der fikk han ordnet både immigrasjon og internett for oss.

Senere gikk vi i land i den lille fiskerlandsbyen som minner meg litt om en vi besøkte i Las Perlas. Her var det imidlertid litt ryddigere, selv om Lomolomo var ramponert av syklonen Winston i februar 2016. De fortalte oss at bare i denne landsbyen var seks mennesker omkommet. De hadde fått noe støtte fra New Zealand og Australia for å bygge opp skoler og sykehus etterpå. De hadde ingen erstatning fra forsikringsselskaper, kun fra staten. Ennå, halvannet år etter syklonen, jobber de med gjenoppbygging etter ødeleggelsene!

Vi tok dinghyen til land, og gikk en liten tur for å kikke på landsbyen. Traff vi noen, slo vi av en liten prat med dem, og vi spurte om vi fikk lov å fotografere. Alle vi spurte gav sitt samtykke. Vi fotograferte inn i en liten, velholdt hage. Der trippet høns, haner og kyllinger sammen med kattene og hundene. En ung mann stod under et tre og laget i stand middagen. Han hadde ei stor skål laget av en dobbe fra et fiskeredskap. Han hadde kuttet kula i to deler, og laget to skåler av dem. Ei mor og en datter satt ute på vevde tepper av palmer og laget i stand materialer til flere tepper. Vi spurte dem hvor ofte de måtte klippe plenen, og fikk flere svar. Jeg foreslo to ganger i uka, men da sa kona at det bare var en gang i uka. En annen sa det var en gang i måneden, så vi var like kloke. Gresset var imidlertid kort og velstelt.

Vi fikk tatt ut penger hos en slags bankagent. De andre følgesvennene våre, hadde også prøvd å ta ut penger, men de fikk ikke. Kapteinen på Aurora Polaris er ikke den som gir seg i første sving, så vi meddelte at det gikk an. Dermed var det noen flere som også fikk tatt ut litt.

På vår vandring langs stranda, fikk vi snakket med både skoleelever på vei hjem, sykehuspersonell, og fiskere. Sistnevnte var på stranda og kastet garn. De dro opp 30-40 fisk av ulike størrelser og arter. Kapteinen var interessert i hvordan de gjorde det, om de skulle selge fisken, og hvordan de tilberedte dem. Vips, så var vi invitert om bord i en tug-båt for å spise Fiji-tilberedt fisk. Vi sa vi hadde en middagsinvitasjon, og da sa de vi kunne komme dagen etter og spise frokost med dem. Det takket vi selvfølgelig ja til!

Kvelden hadde vi om bord i «Laura Dawn». Der fikk vi bli litt bedre kjent med datteren til Andrew, eieren av båten. Stefano, vår ARC-medarbeider, hadde laget italiensk mat. Siden vi hadde Cecilie Hammersland om bord, ble vi også invitert. Det var en hyggelig aften sammen med mange kjente. Stefano hadde laget carbonara, og Elisabeth hadde med salat. Vi bidro med litt knask attåt. Disse katamaranene har så god plass, at det slett ikke var trangt selv om vi var 7 stykker rundt bordet. De to jeg ikke har nevnt, var våre tidligere naboer på Niue, Steven og Elisabeth fra «Sumore».
Klokka 6 neste morgen, var vi alle tre oppe og «steinklare» for frokost på tug-båten. Kapteinen hadde bakt kanelsnurrer, jeg traktet kaffe, og så dro vi inn med dinghyen. Da vi kom ut til brygga hvor tug-båten lå, fant vi ut at vi ikke skulle være i den, men i lekteren som lå klemt mellom kaien og tug-båten. De ønsket oss varmt velkommen, og vi tok av oss skoene og gikk inn i et rom med flettet palmematte. Vi hadde tatt av oss skoene, og ble bedt om å sette oss ned på matta. Rundt omkring oss hadde vi køyesenger på alle kanter, og en mann lå enda i senga si. Vi håndhilste på alle sammen. De kom til litt etter litt. Det startet med et par mannfolk, og så økte det på etter hvert.

Først fikk vi kokt fisk, ett stykke til hver. Det var kokt kassava til, og noen bittesmå sitroner og grønne chili. Vi forsynte oss, og begynte å spise. Etter hvert måtte de demonstrere hvordan vi skulle spise. Vi skulle klemme ut safta av de små sitronene, knekke chiliene oppi, og strø litt salt i safta. Deretter skulle fiskestykkene dyppes i sitronsafta og spises. Det smakte veldig godt, og så fikk vi store kopper med fiskekraft/suppe å drikke til.
Da vi var ferdige med fisken, dekket de med Fiji-brød (hvitt brød) og syltetøy. De drakk kakao til måltidet, og etterpå fikk de kanelsnurrer og kaffe av oss. Vi fortalte om turen vår, og de lurte på om vi ikke kunne komme tilbake neste år. Jeg sa at det kunne vi nok ikke. Da ville de ha muligheten til å følge oss på bloggen. Dette var ei gruppe på 12 mann. De skulle lage/erstatte alle sjømerkene som ble tatt av syklonen som herjet denne atollen for ett og et halvt år siden.

Neste bukt, Malaka bay, var vi invitert til landsbyfest om kvelden. Da vi hadde ankret opp, tappet vi sjøvann i badekaret, fant saltvannssåpe og fikk Cecilie oppi badekaret. Vi måtte naturligvis fotografere, for vi regnet ikke med at hun ble der så lenge. Ganske riktig! Så snart de andre hadde fått ankret opp, begynte trafikken på VHF-en, og Cecilie måtte ordne opp – fra badekaret. Da måtte vi jo invitere de bort, slik at de fikk bivåne seansen. Jeg fikk air-droppet noen bilder til Cecilie, og hun delte videre.

Om kvelden dro vi inn til landsbyen. De hadde laget stort partytelt for anledningen, dekket bord med hjemmelaget mat og drikke, laget scene og satt fram plaststoler til oss. De holdt tale, og pastoren ba en bønn for oss. Deretter fikk vi forsyne oss av alle de gode rettene. Etterpå danset de akkompagnert fra en musikergruppe som satt rett bak oss. Som tidligere sett, var dansen mye armbevegelser. Musikergruppen fortsatte etterpå, og de laget til en polonese for å få oss med. Det lyktes de delvis med! Vi avtalte med landsbybeboerne å komme tilbake om morgenen for å besøke skolen. Før vi gikk, satte vi igjen poser med gaver til de yngste landsbybeboerne.
Nese morgen dro vi som avtalt inn til landsbyen. Da hadde de laget en liten «stand» med hjemmelagede vesker, hatter, myggpisker og matter, det meste laget av kokospalmer. Jeg kjøpte ei veske, og Terje en myggpisk. De eldre damene spurte oss om vi hadde hatt det kjekt i går kveld, og da vi bekreftet det, repliserte de: «Jammen dere danset jo ikke!» Vi var himmelfalne! «Vi trodde da ikke at dere likte at vi danset!» «Vi hadde jo ordnet med orkester for at dere skulle danse!» var svaret. Så feil kan man altså ta!

Så var det skolebesøk! Veien gikk oppover fra stranda, og bak første høydedrag var ei slette der det stod noen brakker. Det var forventet at vi skulle ta av oss på føttene før vi gikk inn, og inne var det vevde palmetepper med fargede pyntekanter. De minste elevene satt på teppet med tegninger de skulle fargelegge. Noen eldre elever satt i to grupper nærmere tavla, som så ut som ei hyntonittplate (vet ikke hvordan det skrives). Overalt på veggene var det skrevet stillaser for læring. Det så ut som de hadde svært god kvalitet på skolen. Eneste tillatte språk var engelsk. Uniformene var det varierende kvalitet på, men det så ut som om de skulle være i blått og hvitt. De viste oss tomta hvor den nye skolen skulle bygges, men ingen visste når byggeaktiviteten skulle begynne. Skolen var en av bygningene som ble ødelagt av syklonen.

Vi stakk også innom kirken. Den var meget enkel! Ikke mye pynt eller stæsj. Belysningen var ei lyspære som hang i et stativ, og framme lå en stor, velbrukt Bibel og et par kollektkurver snudd opp-ned. På gulvet lå hjemmelagde tepper i en slags patchwork teknikk.

Etter å ha tatt avskjed med befolkningen, dro vi videre – hver til vår bukt. Vi fulgte med «Shamal» og «Ashia», for vi skulle ha avskjedsmiddag sammen.

Dagen derpå dro Ashia videre mot møtestedet vårt som er i begynnelsen av juli. (Shamal skal være her på Fiji, og vi skal snart hjem – i august.) Vi bestemte oss for å gå i land på ei brygge. Der fant vi ei trapp med nesten 300 trappetrinn. Vi begynte å gå oppover, og nesten oppe traff vi et par som hadde gått tur der. De fortalte at det bodde folk der oppe, og at de forventet en gave av oss for å få lov å gå der. Jeg sa at jeg hadde kava med i ryggsekken, så da våget vi å fortsette. Da vi kom opp, var det helt riktig en gård der oppe. Vi gikk gjennom grinda, og ei dame kom mot oss. Hun ønsket oss velkommen, tok oss med til butikken og bad oss om å skrive oss inn i gjesteboka. Det var en liten butikk, og sparsomt utvalg. Hun fortalte at de hadde gård med sauer, kveg og hester, og hun fortalte oss hvor vi kunne gå. Før vi gikk gav jeg henne posen med kava. Da klappet hun to ganger i hendene og sa et ord vi ikke forstod, men vi skjønte at det var bra vi hadde den med.

Vi hadde en kjempefin tur, og fant en utkikksplass der vi fotograferte «Bay of Islands». Vi ble enige om å gå dit med båtene våre etterpå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar