onsdag 29. mars 2017

25. 26. og 27. Mars 2017 - World ARC 2017-2018

Når det blir slike hopp i bloggen vår, er det fordi lite har skjedd, eller så er det fordi vi har hatt det så travelt at vi ikke har hatt hverken tid eller anledning å forfatte noe. Denne gangen var det det siste.

Vi gikk i land etter frokost, og Daniel kom inn samtidig med oss og hjalp oss å dra opp dinghyen. Vi må ha den langt opp på land på grunn av tidevannet. Han tilbød seg å introdusere oss til befolkningen og vise oss stedet til fots, så vi gikk sammen. Vi utforsket ikke Hane, som vi ligger i, men gikk rett til den østre landsbyen. Tok mange fine bilder undervegs.

I landsbyen vi kom til, gikk vi inn i butikken. Der fikk vi kontakt med noen som kunne være vår sjåfør og guide fra kl.14 og utover dagen. Vi ble først guidet til en håndverksbutikk, og beundret alt det fine håndarbeidet de lager på øya. Det blir laget mye fint av kokosnøtter, men også flott arbeid i treutskjæring. Som en gest til de som hadde åpnet butikken, kjøpte jeg meg ei hårspenne av kokosnøttskall, og Terje valgte seg ei «mantaray», ei rokke utskåret i et flott brunt tre. Hun pakket inn i reklameark, og teipet igjen. Jeg sa ingenting, bare lot henne gjøre det. Antar hun syntes det var stas!

Senere gikk vi langs landeveien og fant enda en butikk. Da ble det brus og is, og en prat med kunder og ansatte i butikken. De syntes det var kjekt med besøk, og de spurte naturligvis om hvor vi kom fra, og hvor lenge vi skulle bli. Ei av damene kunne tenkt seg å ha meg som lærer i spansk, for hun skulle reise til Latin-Amerika, og da hadde hun bruk for språket.

Vi hadde litt tid å bruke før vi skulle ha sjåfør, så vi satte oss på en utsiktsplass hvor de hadde bygget fem utleiehytter. Der var det «swimming-pool» nedenfor på «stranda» som bestod av svart vulkanstein med noen fordypninger med vann å bade i. Avhengig av tidevannet, kunne altså disse badekulpene brukes til et deilig bad for befolkning og gjester. Noen bord og benker var plassert der, slik at folk kunne ha med mat og kose seg ved havet.

Klokka nærmet seg 14, og vi returnerte til butikken hvor vi hadde en avtale. Da var planen snudd litt, og kona til borgermesteren skulle kjøre oss en runde på øya i stedet for butikkinnehaveren. Men først ville butikken på stedet forære oss en bærepose med sitroner, 20-30 bananer og ei svær grapefrukt! Kona til borgermesteren forlangte at Terje skulle sitte bak, og fruen foran. I tillegg hadde hun med seg to jenter, barnebarn, som også satt bak. Det var en fin og velutstyrt bil. Vi ble først tatt med til arkeologisk museum. Der var det en landsby som viste hvordan de tidligere marqueserne bodde. Inni en fin bygning, var det utstilt redskaper til landbruk, kjøkken, jakt –fiske og gravskikker. Det var spesielt å se de stokkene de hadde hatt til å knuse skallen på mennesker. Hun mente de trodde litt på de gamle gudene sine ennå, til tross for at de er katolikker og hadde to hvite kors ved innseilingen til Hane. De har ikke mindre enn tre kirker på øya, og det var en opplevelse å være tilstede på gudstjenesten deres. Da måtte jeg jo minne henne på hvor bra det er at de ikke spiser folk, for da hadde ikke vi kunnet komme til øya deres. Vi ble enige om at tross alt var det bedre med kristendommen, for så lenge de hadde den, var det fred på øya.

Hun tok oss videre til vestre del, og så langt som veien gikk. Vi var innom et lite gjestgiveri, butikken og kirka, samt kikket på og fotograferte en aldeles nydelig liten eiendom på stedet. Da vi var kommet så langt, måtte vi returnere, for det ville bli mørkt. Men før hun slapp oss av, måtte vi være med henne hjem og hilse på mannen og familien. Vi ble tilbudt plass ved et steinhagebord med steiner til krakker. Mannen kom ut til oss med deilig, kaldt sitronvann. Han hadde fyrt opp grillen, og skulle lage til bursdagsselskap for barnebarnet som var 13 år. Imens forlangte kona at han skulle vise Terje hvordan man åpner kokosnøtter. Ta bilde, sa hun til meg, og jeg filmet det hele. Etterpå fikk vi med oss to kokosnøtter som Terje hadde fjernet hampen på.

Idet vi kom tilbake til bukta, hadde to båter fra følget vårt lagt seg på anker. Vi traff dem før Katrina, som hun het, svingte inn til huset sitt. Da gjorde de en avtale med henne om neste dag, slik at de også kunne ha et program. Vi hadde avtale med henne om å gå i botanisk hage påfølgende dag. Da vi returnerte til båten vår, ble vi invitert om bord til «s/y Shamal» - veldig koselig.

Neste dag var søndag, og vi hadde bestemt oss for å gå i kirken. De andre i følget vårt hadde også sagt at de ville det, men trakk seg da de hørte at det var kl.8 om morgenen. Vi gikk i land alene, men Daniel, som hadde dratt inn en stund før, ble igjen for å hjelpe oss med dinghyen. Han skulle også til kirken viste det seg, og rett etterpå kom det ene paret av våre følgesvenner likevel, og vi hjalp de i land med deres dinghy.

Det var en gudstjeneste i kirken, ikke ulik den vi er vant med hjemmefra. Det som var forskjellig, var at alle kunne ritualene/sangen utenat, og at de sang flerstemt – fantastisk. Borgermesteren var der, og vi hørte med ham etterpå om fruen var klar for å ta oss til botanisk hage. Vi fikk beskjed om å gå hjem til ham, og der ble vi invitert inn og servert kaldt sitronvann og lychees. Etter hvert kom de andre to parene på utkikk etter oss. De er tyskere og sveitsere, og vant til klokkeslett. Det fungerer ikke helt slik her! Vi ble sittende en stund å prate, før fruen fant ut at nå var det på tide å gå. Vi skulle kjøre med henne, og de andre skulle kjøre med en nevø av henne.

I den botaniske hagen, var det lite som minnet om det. Det var inngjerdete firkantlapper med trær, og ingen info. Vi gikk inn i sitrusavdelingen, og gikk sånn litt på måfå. Dama fulgte etter oss og plukket litt frukt innimellom, lot oss få smake, og fortalte hva de kunne brukes til. I mangoavdelingen var fruktsesongen over, men vi fant et tre ved utgangen som hadde noen. Guttene som var med, tok ned noen til oss, og så plukket de avokado til oss. Du kan si det slik at det var mer av en innhøstingstur enn en opplysningstur.

Da de to nye parene hadde dradd videre, og vi trodde Katrina skulle ta oss tilbake, forlangte hun at gutten som var med oss skulle ta ned ei palmegrein. Deretter begynt hun å spikke på den, og sa at nå skulle vi lære å flette kurv. Hun satte oss i sving, viste først hva vi skulle gjøre, og så måtte vi gjøre etter. Til slutt hadde vi i samarbeid flettet ei, skal vi si «fin» palmekorg. Selvgjort er velgjort, vet dere. Vi samlet noe av frukten i den, og så ble vi kjørt tilbake. Mannen hennes og sønnen jobber også som brannmenn på flyplassen, og denne dagen skulle der lande to fly. Jeg hadde lyst å se når det landet, men akkurat da fikk vi en squall (regnbyge), så da ville det bli en stund å vente. Vi kjørte tilbake til huset hennes, for hun hadde glemt å gi oss bananer, sa hun. Vi fikk både bananstokk, (klase), grapefrukt, guava, soursop, og var så fullastet at vi begynte å bekymre oss for dinghyturen ut til båten. Det viste seg å være en god grunn til det.

For det første var vi inngjerdet av de to andre sine dinghyer. Vi måtte lirke og lempe, men til slutt fikk vi den løs. Så lastet vi opp bagasjen, fikk hjelp av ei lokal jente til å være med å dra oss uti på sandstranda. Vi var så opptatt av å komme oss ut, at vi ikke la merke til hvordan bølgene brøt, og plutselig kom ei bølge og veltet hele lasset, med den følgen at alt badet i sjøvann. Telefonen min, utbrøt jeg, lette den fram fra den våte veska, og la den oppi Terje sin vanntette sekk. Omsider klarte vi å padle oss gjennom brenningene, fikk startet motoren og kom oss til båten. Dinghyen var full av vann! – Og det var vi også!

Vi fikk stablet oss opp i båten, øste vann ut av dinghyen, og konstaterte at to telefoner hadde takket for seg. Passene våre lå i vanntett lomme, og de var også dyvåte, det samme var lommebøkene. Vi var så slukøret at ingenting var kjekt! Alle bildene og videoene mine fra turen – borte vekk! Ikke nevn iCloud! Jeg hadde sluttet å sikkerhetskopiere, for lageret var fullt, og jeg hadde ikke tenkt å bade med telefonen og så videre! Backup hadde jeg ikke, så alt er tapt! Ikke kom med etterpåklokskap nå! Kjenner dere noen som kan redde bilder fra druknet telefon, har dere lov å si noe! Ellers får dere bare tie stille!

Dagen etter lettet vi anker, men før det, kom Daniel bort og tok avskjed med oss. Han skulle seile tirsdag, og da skulle han til Ua Pou. Vi satte kursen for Nuku Hiva og seilte sammen med Shamal. Ashia dro en halv time før oss. Vi ankom øya ved 15-tida, og bestemte oss for å fylle drivstoff før vi ankret opp. Vi la oss på anker ved 16-tida, og drar inn på øya i morg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar