onsdag 8. mars 2017

7. Mars 2017 - World ARC 2017-2018

Jeg husker ikke om jeg har nevnt det før, og jeg orker heller ikke å sjekke det, men nå har vi fordelt vaktene slik at vi i «mørketiden» har 6 timer på vakt, og 6 timer av. Det er primært mitt ønske. Jeg behøver å sove sammenhengende, og kjenner at døgnrytmen styres av lyset i mye sterkere grad her hvor dag og natt er like lange, og vi ikke kan kjøre full belysning når vi skal ha nattevakt. Dere som er vant med sjølivet, forstår sikkert hva jeg mener. Vi opererer med røde lykter for ikke å miste nattsynet, og kartplotteren og eventuelle andre skjermer stilles til mørkeste nivå. Noen mener at vi kan sove akkurat når på døgnet vi vil, men det er ikke så lett her i varmen. Jeg sov midt på dagen i dag, og da måtte jeg åpne alle luftekanaler tilgjengelig, og stenge takluken for solen. Da jeg våknet i 14.30-tida, hadde jeg sånn skallebank, at første tanken var: jegmåhakaffi!!!

Min bedre halvdel var misfornøyd med ordningen. Det at vi skifter på vaktene annenhver dag, fører til lang våkentid for den ene av oss. Dermed måtte jeg gå med på en hel uke med samme vakt, og så kunne vi bytte den siste uken, slik at det skulle bli «rettferdig». Det betyr at jeg fra nå av skal være våken f.o.m kl.20 om kvelden til kl.02 om natta. Så kan jeg sove til kl.08 om morgenen, hvis jeg klarer det. Erfaringsmessig våkner jeg vanligvis når det blir lyst, og det er ved 06-tida. Men det går seg vel kanskje til!

Når det gjelder soving, gir jeg vanligvis klar beskjed. Har også gitt uttrykk for at jeg liker best å sove i land, fordi jeg ikke liker å tukle med døgnrytmen. Det går jo ikke når man skal krysse et verdenshav!

Nå ligger vi på 8 grader sør av ekvator, og vi tror vi har funnet tradevinden. I alle fall gikk kapteinen med på å sette opp bommene i dagslys. Han hadde da studert vindretningen noen timer, og funnet ut at nå var den stabil nok sørøst til at han kunne legge kursen vestover. I skrivende stund har vi nå en vindstyrke på mellom 13 og 15 knop, og vi seiler butterfly, eller platt lens. Markøren vår står på Hiva Oa, Marquesas, og kapteinen sover forhåpentligvis.

Jeg hørte han leste noen reaksjoner på bloggen vår, om vaktfordeling og den slags, og nå håper jeg dere har fått svar. Når det gjelder kannibaløyene vi er på vei til, driver vi med «hardslanking», slik at vi ikke blir de første de får lyst på.

Kapteinen hadde seg en tur inni frysen i dag, og da måtte han medgi at vi visstnok ser ut til å ha mat for en måned framover – minst! Det er jammen godt han så det selv. Jeg har fått beskjed om å ikke holde frysedøra oppe så lenge om gangen, for da dannes det så mye is inni. Jeg har vært veldig lydig. Først kaster jeg ut alt det jeg ikke skal ha, og finner det jeg leter etter. Så hiver jeg alt inn igjen så raskt at det ikke faller ut. Neste gang døra åpnes, kommer det deisende ut igjen. (Så slipper jeg i alle fall å dra det ut! ;)

1 kommentar: